Contacta'ns Contacta'ns

Intel·ligència artificial: les dues cares de la moneda

20 de desembre de 2022

Cada final d’any, les fotografies del prestigiós concurs de fotoperiodisme anual World Press Photo ens enlluernen a tots, i ens ajuden a entendre i reflexionar sobre conflictes i afers del món en el qual vivim. 

Aquest any, com sempre, la competició ha generat controvèrsies que han portat a debats potser incòmodes, però també necessaris; i entre aquests s’hi troba la polèmica de l’obra The book of Veles, del fotògraf noruec Jonas Bendiksen. 

L’artista ha presentat un recull de fotografies creades i manipulades digitalment, i textos escrits per un sistema d'intel·ligència artificial per demostrar l’avenç d’aquestes tecnologies, els usos que se li poden donar i demostrar com aquestes ens interpel·len a tots. 

En el cas de Bendiksen, ningú es va adonar que les fotografies no eren reals fins que ell mateix no va explicar la veritat, havent arribat ja, fins i tot, a participar en prestigiosos festivals de fotoperiodisme amb aquest projecte. 

Però, per què “The book of Veles” ens afecta a tots? Què és la intel·ligència artificial i com podem utilitzar-la?  

La intel·ligència artificial (IA) és l’habilitat que té un dispositiu (una màquina, un mòbil, un ordinador, etc.) de dur a terme tasques que generalment requereixen intel·ligència humana, com podria ser planificar, resoldre problemes, reconèixer l’entorn i reaccionar en conseqüència, l’habilitat d’aprendre, la intel·ligència social, musical, la creativitat i un llarg etcètera. 

Així doncs, sota aquesta definició apropem aquest terme, que sovint associem a tecnologia de gran complexitat, a totes i tots nosaltres. Comprar per internet, buscar als cercadors, utilitzar els traductors en línia són algunes de les accions que realitzem en el dia a dia que requereixen d’IA. De fet, estàs llegint aquest article des d’aquest blog també gràcies a la IA!

I és que, del que va fer Bendiksen a The book of Veles, tu també hi estàs cada vegada més a prop. Gràcies a eines com midjourney o craiyon.com, pots generar automàticament qualsevol imatge que puguis imaginar. És tan senzill com descriure detalladament al seu generador allò que desitgis crear i, en qüestió de pocs minuts, obtens el disseny. Fàcil, ràpid, gratis i a l’abast de tothom. 

La intel·ligència artificial pot suposar grans oportunitats tant pels ciutadans com per les empreses i els serveis públics, però també desafiaments i amenaces. El cas del fotògraf noruec, així com d’aquestes plataformes exposades, poden atacar directament a la desinformació i les fake news, però el debat original va molt més enllà. Tenim al nostre abast les dues cares d’aquesta moneda, escollim la correcta.

Vols que dissenyem
el teu web o botiga online
TOTALMENT GRATIS*?

Informa’t de com aconseguir-ho fent clic aquí!

VULL UN WEB O BOTIGA ONLINE GRATIS*