10 Trucs per cercar millor a Google

Consells  ·  15 de novembre del 2017

Tots fem cerques a Google a diari i, en principi, és ben senzill: escrivim una paraula o frase i obtenim un munt de resultats, però sovint no són exactament el que busquem o ens perdem entre tanta informació.

Amb els següents trucs per cercar a Google podrem afinar molt més les cerques i aconseguir millors resultats.

1. Cerca exacta amb les cometes: si volem cercar una frase exacta, l’hem d’escriure entre cometes perquè Google ens mostri només resultats que tinguin totes aquelles paraules i en aquell ordre concret. També podem combinar l’ús de les cometes i d’altres paraules sense cometes en la mateixa cerca. Exemple: “cap empresa sense web” (només es mostren resultats amb aquesta combinació de paraules exacta).

2. Inclou o ignora paraules: afegint els símbols + o – davant d’una paraula, afegim o excloem aquesta paraula de la cerca. És molt útil quan cerquem una paraula molt comuna o amb diferents significats, perquè ens permet acotar els resultats. Exemple: blogs interessants -viatges (excloent la paraula “viatges” no ens mostra cap blog relacionat amb viatges i es mostren molts menys resultats).

3. Termes similars i sinònims: si ens interessa obtenir també resultats que incloguin sinònims de la paraula que hem cercat, només cal que li afegim el símbol de titlla ~ al davant. Exemple: bicicleta elèctrica ~barata (obtindrem resultats amb sinònims de la paraula “barata”, com ara “assequible” o “econòmica”).

4. Cercar dins d’un web concret: escrivint “Site:” seguit del domini que ens interessa, limitem la cerca només a aquell lloc web, com si es tractés d’un  cercador intern. Exemple: màrqueting site:capempresasenseweb.cat (només mostra aquelles pàgines del web www.capempresasenseweb.cat que inclouen la paraula “màrqueting”).

5. Cercar intervals: podem limitar una cerca a intervals numèrics, ja siguin dates, preus o d’altres xifres, posant dos punts seguits entre les dues xifres. Exemple: 2000..2017 si volem limitar una cerca a aquests anys o 150..300 si volem limitar-la a aquests preus.

6. Pàgines relacionades: escrivint “related:” seguit de l’URL podrem trobar pàgines que tinguin un contingut semblant a la que estem consultant. Aquest truc és molt útil quan no ens convenç com està plantejat o explicat el contingut d’un web i en volem trobar una altra que parli del mateix. Exemple: related:escapadarural.com

7. Obtenir definicions: per saber la definició d’una paraula, només cal que escrivim “define:” davant de la paraula en qüestió. Exemple: define:marketing.

8. El comodí: l’asterisc és el comodí de Google i quan el posem davant o darrera d’una paraula o en mig d’una frase, el substituirà per les paraules més populars i habituals de les cerques. És molt útil quan no sabem com completar una frase o quan volem que ens mostri diferents opcions. Exemple: La saviesa és filla de * (ens completarà la frase amb la paraula “experiència”, ja que es tracta d’una cèlebre frase de Leonardo Da Vinci).

9. Cercar per tipus de fitxer: si volem cercar només un tipus d’arxiu específic, per exemple, un PDF, escrivim “filetype:pdf” abans de la paraula o paraules de cerca i només ens mostrarà els resultats que siguin documents PDF. Exemple: filetype:pdf consells seo.

10. Al títol o al text: podem demanar a Google que faci la nostra cerca només als títols o textos d’un web, deixant de banda la resta de continguts (URL, imatges, enllaços, etc.). Només cal que posem “intitle” o “intext” davant de la cerca. Exemple: intitle:vacuna contra la grip.

Segur que posant en pràctica aquests trucs per cercar a Google, guanyaràs en rapidesa i eficàcia.